Dorstone Herefordshire

This two-storey barn near Dorstone, Herefordshire, is part of a beautiful ensemble of listed buildings. The owners wished to convert the barn to live in while the nearby farmhouse was renovated. They wished to retain as many of the original features as practical, and to keep subdivision to a minimum.

And so the upper floor is a vast living space lit by windows set in existing openings and by two large conservation roof lights. A small bedroom for children has been made at one end of the room. The ground floor contains a large double bedroom, a bathroom, an entrance  hall and utility room. The whole structure is insulated well beyond statutory requirements. Purpose-made joinery is all of English oak, with slender bronze casement windows set in arrow-slit openings, which have all been retained.

Photographs of the completed scheme courtesy Robert Wyatt.

© Nicholas Keeble Associates // Historic Building & Planning Consultants